websikehealthcheck

Blog...

Fontos időben felismerni, hogy nem „arany” az aranyér betegség

Az aranyér betegség megelőzése és kezelése

Az aranyér nem betegség. Aranyere mindenkinek van.
Képzeljetek el több érgombolyagot a végbélnyílás környékén. Amikor problémát okoz ez a terület, akkor külső vagy belső aranyér betegségről beszélünk. A külső aranyér a végbél záróizmán kívül helyezkedik el, a belső aranyér pedig a végbél nyálkahártyája alatt. Amikor megduzzad, viszket, fáj, begyullad, vérzik esetleg trombózis alakul ki benne, akkor beszélünk aranyér betegségről, amely leginkább az ér párnácskák vénás keringési zavarával függ össze.

Tudjátok! Az elhasznált vért a vénák viszik vissza a szívbe. A bőrön kékesen áttetsző erekre gondoljatok! Olyanok ezek az erek az aranyérben piciben, mint a lábszáratokon előtűnő kék erek. Akinek a lábszárán kidagadnak a vénái, esetleg kacskaringósak, időnként begyulladnak és fájnak, vagy már trombózisa is volt az illetőnek, az sajnos hajlamos az aranyér betegségre is. A trombotizált aranyér erős fájdalommal és duzzanattal jár. Mindenképpen látnia kell proktológusnak!

Házilagos kezeléssel véres széklet esetében nem szabad próbálkozni, mert nem mindig vérző aranyér áll a háttérben. A véres széklet kezdődő vastagbél daganat jele is lehet.

Az aranyér betegség kialakulásának lehetséges okai

Az aranyér betegséggel az 50 év feletti lakosság közel fele találkozott már. Kialakulására az alábbi tényezők hajlamosítanak:

  • Az alkati kötőszöveti lazaság miatt a vénafalak is gyengébbek, tehát könnyebben pang bennük a vér megtágítva a vénafalakat. Ez megnöveli az aranyér betegség kialakulásának esélyét.
  • Ülő munkát végzőknél a napi 8-10 óra ülés nagyon megterheli ezt a területet is.
  • A másik támadási pont a hasűri nyomásfokozódás kérdésköre.

Mikor fokozódik a hasűri nyomás, ami az aranyér betegség kiváltó oka lehet?

  • a székrekedéses alkatnál az erőlködések miatt
  • a várandósság alatt a növekvő kismedencei terhelés miatt
  • a szülés folyamatában a megerőltetés miatt
  • nehéz fizikai munka végzésekor, emelgetéskor
  • krónikus köhögéssel, tüsszentéssel járó megbetegedéseknél ( pl. bronchitis, allergia)
  • sajnos lehet a gyakori aranyér betegség megjelenésének a hátterében kismedencei daganat is

Az aranyér betegség megelőzése és kezelése

Szerencsére az aranyér betegség jól kezelhető és legtöbbször nincs szükség műtétre. Az első végbél körüli diszkomfort érzést már érdemes kezelni, és akkor várhatóan nem is durvulnak el a tünetek. A gyógyszertárakban remek kúpok és krémek kaphatók az otthoni kezeléshez. Ha gyakran kiújul az aranyér betegség, akkor viszont proktológus szakorvossal érdemes tisztázni, hogy nincs-e súlyosabb elváltozás a tünetek mögött.

Professzionális Intim Tréning és az aranyér betegség

Jó módszer az aranyér betegség megelőzéséhez a végbél torna. Az egyéni vagy csoportos Professzionális Intim Tréning tanfolyamon a nők megtanulják a végbél záróizom gyakorlatait és azokat az életmódbeli változtatásokat, amelyekkel megelőzhető az aranyér betegség kialakulása vagy újbóli megjelenése. A végbél torna gyakorlatainak napi elvégzésével folyamatosan jó keringésben marad ez a terület. A Professzionális Intim Tréninget a veszélyeztetett csoportba tartozóknak szívből ajánlom.

Haness Rita

Szólj hozzá te is!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.