websikehealthcheck

Blog...

Gyógytornával könnyebb…Csoportos gyógytorna időseknek

Haness Rita - Csoportos gyógytorna időseknek

A statisztikák adatai szerint hazánkban a lakosság születéskor várható élettartama növekszik. Már a férfiak is nagy eséllyel megérik a 70. életévüket, a nők pedig közelednek a 80.- hoz.
Ez nagyon örömteli, de ha az időskori egészségi állapotot nézzük, már nem ilyen pozitív a kép. Fontos kérdés tehát, hogy az idős kort, hogyan lehet jó egészségben és életminőségben megélni, eltölteni.

Kínában az idősebb korosztály is részt vesz a közterületeken folyó Thai Chi gyakorlatokban, ami felér egy csoportos gyógyorna foglalkozással, vagy ha ez már az idősebbeknek nehezére esik, akkor legalább rendszeres sétákat tesznek. A nyugati kultúrában még nem mondható természetesnek, hogy az idős emberek rendszeresen mozognak. Magyarországon a “csoportos gyógytorna időseknek” program keretében szervezett foglalkozásokat akkor veszik igénybe, ha valamilyen betegség kapcsán az orvos előírja. Itt is a megelőzés lenne a bölcs hozzáállás, hiszen nyugdíjas klubokban, közösségi házakban sok helyen szerveznek már gyógytorna szemléletű csoportos torna foglalkozásokat. Lehetőség tehát van, de a hatvan pluszosok kicsit lusták, és motiváció szegények. Itt természetesen azokról beszélünk, akik olyan egészségi állapotban vannak, hogy nyugodtan mozoghatnának.

APOLLO program – csoportos gyógytorna időseknek

Magyarországon több olyan program is folyt az elmúlt években, melyben az idős korú emberek mozgásának helyzetével foglalkoztak és próbáltak megoldásokat találni mozgásigényük felkeltésére.

2005- 2008 között például Magyarország is bekapcsolódott az idősek mozgásprogramját vizsgáló APOLLO programba. A felmérésből kiderült, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar 65 év feletti emberek mutatnak legkisebb hajlandóságot arra, hogy bármilyen mozgásprogramban részt vegyenek. Pedig az életkornak megfelelő mozgás azon felül, hogy rendkívül jó hatással van a szív- és érrendszerre, a légzőszervekre, és a mozgásszervekre még a kedélyállapotot is javítja. Növeli az állóképességet és az egyensúlyérzést nagy szerepet vállalva ezzel az esések megelőzésében.

Az Életet az éveknek civil szervezet segítségével 2009-ben megvizsgálták az idősek 10 hetes gyógytorna szemléletű mozgásprogramjának hatásait.

A hagyományos gyógytorna gyakorlatokat tanító foglalkozásokon összesen 98 idős ember vett részt. Közülük 45-en 65 évnél fiatalabbak voltak, 53-an pedig 65 évesek vagy annál idősebbek. A foglalkozásokat szakképzett gyógytornászok vezették. A program végén a gyógytorna számos kedvező hatásáról nyilatkoztak a résztvevők.

A kérdőíves felmérés válaszait megfelelő statisztikai vizsgálatokkal elemezték.

A “csoportos gyógytorna időseknek” eredménye

A csoportos gyógytorna foglalkozásokon résztvevők 10 hét elteltével úgy nyilatkoztak, hogy javult az egészségi állapotuk, csökkent a korlátozottság érzésük. A bevásárló szatyor cipelése is kisebb gondot jelentett. Több időt tudtak munkavégzéssel tölteni és a végzett munka is könnyebben ment. Javult a lelki egyensúlyuk, tele voltak életkedvvel, csökkent a kimerültséget érzők és megnőtt a magukat boldognak érzők aránya.

A vizsgálat tehát bebizonyította, hogy az egészséges idősek körében rendkívül jó eredményekkel jár a csoportos gyógytorna. Mind a fizikális, mind a mentális eredmények tükrében érdemes támogatni azt a szemléletváltást, miszerint a magyar idősebb korosztályt az életkoruknak megfelelő mozgásra buzdítsuk. Sőt, a csoportos gyógytorna a középkorú egészségeseknek is legyen program és így megvalósulhat, hogy jó közérzetben idősödnek, és a meghosszabbodott életet jó minőségben élhetik le.

 

Haness Rita

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük