websikehealthcheck

Blog...

Vénás értorna – avagy a hódítás régi-új praktikája?

A vénák védelmében létezik egy nagyon egyszerű módszer, ami nem más mint a vénás értorna.

Sok nő önbizalmát megnyirbálják a kék kitágult, megvastagodott esetleg kacskaringóssá vált erek az egyébként formás lábakon. Már a seprűvénák is zavaróak, és nem örülünk a megjelenésüknek, de az egészségügyi kockázattal is járó vénatágulatoktól végképp kiborulunk. Még a testszínű harisnya alatt is jól látszik, és sokszor elveszi a kedvünket a nőies szoknya viselettől.

A keringésünk verőerek ( artériák), visszerek (vénák) és hajszálerek segítségével működik olajozottan. A három típusú ér sok mindenben különbözik egymástól. A vénák a szív felé szállítják a vért. Ezért is hívják őket visszereknek. A visszér és a véna elnevezés ugyanazt az értípust jelöli. Visszere tehát mindenkinek van, és kell is hogy legyen.

A visszerek falában kis billentyűk biztosítják a vér egy irányban történő áramlását. A billentyűk csak a visszerekre jellemzőek, és minden típusú vénában megtalálhatók. Amit a bőrötök alatt kéken átsejleni táttok, azok a felületes vénák. Vannak mélyen fekvő vénáink is, de a mélyvénás rendszer számunkra láthatatlan, mert a csontok mentén, és az izmok között haladnak az erek.

Vénás értorna – avagy a hódítás régi-új praktikája?

A gravitációval szemben történő áramlást a lábakban az izmok összehúzódása, más néven az izompumpa segíti. A vér visszaáramlását pedig a billentyűk gátolják meg.

Mint minden a testünkben, ez is egy remekül “kitalált” rendszer.

Amikor sokat álltok vagy ültök, akkor az izompumpa nem működik, hiszen nem mozgatjátok a lábaitokat. Az alacsonyan fekvő területekről az izompumpa segítsége nélkül a szervezetnek nehéz az “elhasznált” vénás vért a szív felé terelgetni. A billentyűkre is nagyobb megterhelést ró az izompumpa hiánya. A vénafal így kitágulhat, ilyenkor a billentyűk sem zárnak már rendesen, az érfal tovább tágul a véráramlás lelassul és a lábakon megjelennek a csúnya kidagadó erek. És nem csak hogy nem szépek, de trombózisra is hajlamosítanak.

A vénák védelmében létezik egy nagyon egyszerű módszer, ami nem más mint a vénás értorna.

A vénák védelmében létezik egy nagyon egyszerű módszer, ami nem más mint a vénás értorna.

Napi pár perc szakszerű mozgással remek állapotban tartható a lábak vénás keringése. Akinek van gondja a visszereivel azoknak azért, akiknek meg nincs, de sokat ülnek vagy állnak megelőzésképpen őszintén ajánlom.

Gyógytornászként én egyéni foglalkozás keretében szoktam megtanítani a vénás értornát, és minden esetben a páciensem alkatára szabom a gyakorlatokat. Együtt végig csináljuk az otthonra szánt feladatokat. Megbeszéljük az életmód javaslatokat, a visszerek további állapotromlásának megelőzését. Az általam készített írásos gyakorlat gyűjtemény segít abban, hogy ne merüljenek feledésbe a vénás értorna hatékony gyakorlatai, és könnyű legyen az otthoni gyakorlás.

Ezzel az egyszerűségében nagyszerű tornával hihetetlenül sokat segíthettek a lábvénáitok egészségének és szépségének megőrzésében és helyreállításában. A csodás női láb, pedig a férfiakat sem hagyja hidegen…. 🙂

 

Haness Rita

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük